inregistrare forum articole stiri despre site cautare 
utilizator

parola
  Linkuri
FORUMde Parlament | 28 Iunie 2004


Cred ce cel mai nimerit mod de a incepe seria articolelor cu valoare pedagogica pe acest sit este acela de a lua la cunostinta o prevedere legislativa ce ne priveste pe noi, toti care fotografiem. Asa cum ati banuit, este vorba despre Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Pentru a va "deschide gustul" acestei lecturi, iata cateva spicuiri:

Capitolul I:
Dispozitii introductive
Art. 1.
(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra oricaror asemenea opere de creatie intelectuala, este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.
(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata.

Capitolul II:
Subiectul dreptului de autor Art. 3.
(1) Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera. Art. 5.
(1) Este opera comuna opera creata de mai multi coautori, in colaborare.

Capitolul III:
Obiectul dreptului de autor
Art. 7. - Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt: f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;

Pentru detalii, consultati: Legea nr 8/1996

©FOTOdigital.ro 2004-2011